Goteras en el techo del baño

Goteres al sostre del bany

Probabilitat. Què és la probabilitat? Es defineix com «més o menys possibilitat que ocorri un determinat succés». Posem com a exemple el fet de tirar un dau. Com la probabilitat estableix una relació entre el nombre de successos favorables (suposem que volem treure a un tres) i el nombre total de successos possibles (un, dos, tres, quatre, cinc i sis) tenim una probabilitat entre sis que ens surti el nombre que volem, en aquest cas el tres.

Ja sigui en estadística, matemàtiques o física les teories de probabilitats són àmpliament utilitzades i són molt convenients a l’hora d’establir patrons o fins i tot poder avançar-se a problemes i accidents. Utilitzem aquestes lleis de la probabilitat per identificar on hi ha més possibilitats que tinguem goteres a casa. Primer hem de determinar que hi ha a sobre de cada estada. En els edificis, normalment cada habitació està en el mateix lloc de la casa, ja sigui el primer pis o l’àtic, per la qual cosa és molt probable que tinguem una gotera al sostre del bany. Diem que és molt probable tenir una gotera al sostre del bany perquè solen ser els llocs (juntament amb la cuina) on més s’utilitza l’aigua i on tenim més possibilitats patir alguna fissura en les juntes del plat de dutxa, entre les rajoles o fins i tot que s’hagi trencat alguna canonada. Què fer si veiem que tenim una gotera al sostre del bany? El primer avisar al veí perquè revisi si té alguna fuita. Després l’assegurança haurà de buscar una empresa de reparació de goteres a Barcelona (si és aquí on vivim) i enviar a un tècnic especialitzat perquè identifiqui la fugida i la repari.

Com veiem la probabilitat ens ajuda a identificar els llocs on podem trobar problemes concrets i estar al tant dels mateixos per evitar mals majors.